LİYAKAT NEDİR? NASIL UYGULAMAYA DÖNÜŞTÜRÜLÜR? SORUNLAR, ÇÖZÜMLER, ÖNERİLER.
Liyakat, bir kişinin görev alanına ilişkin yeterlilik ve yeteneğe sahip olma derecesine bağlı olarak, belirlenen göreve layık (uygun) olması anlamına gelmektedir.
Bu kapsamda liyakat; kişinin görev alanına ilişkin gerekli bilgilerle donanımlı, görev alanının temel özellik ve unsurlarına hâkim, bu alanlarda uzmanlaşmış, bilgi, donanım ve uzmanlığını uygulamaya dönüştürecek beceriye sahip olmasını gerektirmektedir. Ayrıca her kademede ihtiyaç duyulmasına rağmen özellikle yönetici alanında liyakat liderlik fonksiyon ve becerilerine sahip olmayı da gerektirmektedir.
Liyakatli olmanın teorik ve uygulama olmak üzere iki yönü bulunmaktadır. Bunlardan biri diğerine üstün olmayıp, her ikisi de gerek ve yeter şarttır. Dolayısıyla “liyakatli” yargısına ulaşmak için yapılacak olan ölçme de bu iki alanda yapılmalıdır.
Her alanda olduğu gibi insan şekillendirme ve geleceği planlama gibi önemli alanlarda önemli görev üstlenen eğitim uygulamalarında liyakat dikkate alınıyor mu? Görevlendirmelerde temel sorunlar nelerdir? Çözümler ve önerilerinizi buradan yazabilirsiniz.
Her görüş değerlidir. Katkı ve katılımlarınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar
2- www.yenisafak.com/yazarlar/hayrettin-karaman/liyakat-problemi-2058093
1- yönetimlerin beş temel unsuru: 1-Adalet, 2- Ehliyet bir anlamda liyakat ve sadakati içeren bir ehliyet, 3- Istişare, 4- Emanet (Kişi bütün mevkilerin makamların gelip geçici olduğunun bilincinde olacak) , 5-Maslahat yani kamu yararı.