ÜLKEMİZ EĞİTİM POLTİKASI VE UYGULAMALARA YÖNELİK SWOT ANALİZİ     

Eğitim Politikamız ve Uygulamalar - Tehditler

    Tarafımızca bilinen herhangi bir bilimsel araştırmaya dayanmamakla birlikte genel kanaat eğitimde işler yolunda gitmemektedir. O kadar yolunda gitmemektedir ki ülkemizin eğitim politikası ve uygulamalarına ilişkin olumlu görüşlere az rastlanır duruma gelinmiştir. Eğitim kendi dinamiğinin gerekliliği yürümektedir. Belki hiç bir müdahalede bulunulmasa bu işi eğitim yapılanmasının kendi dinamiği daha iyi yürütecektir. Sayın Cumhurbaşkanı en son 19 Ekim 2020 tarihinde yaptığı konuşmada 18 yıllık yönetimlerinde "eğitim ve öğretimde, kültürde arzu ettiğimiz ilerlemeyi sağlayamadığımızı düşünüyorum." diyerek, eğitimde işlerin yolunda gimediği, en azından kendilerinin arzuladığı hedeflere ulaşılamadığı ifade edilmiştir. Burada sözü edilen arzu edilen ilerleme ile ne kasdedildiği tartışmaya açık olsada, sonuçda olumssuz bir gelişmenin tesbiti ve öz eleştirisi olarak değerlendiriyoruz.

Her hükümet, her Bakan, her bürokrat, her akademisyen, öğretmen, veli, ülkemizde yaşayan her fert eğitim politikamız ve uygulamalarına ilişkin bir şeyler yapma azim ve gayretinde olmasına rağmen, olumsuz algı ve şikayetler son bulmamakta giderek de artmaktadır. Bu kadar çabaya rağmen neden üzerinde uzlaşma sağlanan bir memnuniyet ve başarı elde edilememektedir? Parçalar yerli yerine konulamamakta mıdır? Yoksa yerli yerine konulacak parçalarda da belirsizlikler mi bulunmaktadır.

Bu kapsamda herhangi bir ayrım ve kısıtlama koymadan herkese açık eğitim politikamız ve uygulamalara ilişkin bir SWOT analizi yapmayı planladık. Görüş ve önerileriniz mutlaka değerlidir.

SWOT analizi iç ve dış hususlardan kaynaklı olmak üzere 4 ana başlıkta ele alınmaktadır bunlar:

  • İç hususlardan kaynaklanan:
    • Güçlü yanlar
    • Zayıf Yönler
  • Dış hususlardan kaynaklanan:
    • Fırsatlar
    • Tehditler

Görüş, düşünce ve önerilerinizi yazarken lütfen hakaret içeren, şahıs ve kurumları hedef alıcı ifadeleri kullanmayınız. Temel hedefimiz yapıcı olmaktır. Eleştirilerimizin de yapıcı olması beklenmektedir. Kişi ve kurumları hedef almadan güçlü ve zayıf yönleri, eğitim politika ve uygulamalara ilişkin fırsatları ve tehditleri yazmanızı bekliyoruz.

Görüşlerinizi lütfen yorum bölümüne yazınız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sanayi dönüşüm sürecini etkileyen teknolojiler ve eğitim

Organize Sanayi Bölgelerinde Mesleki Eğitim ve İş Temelli Öğrenme