EĞİTİMDE İLERLEMEYİ NASIL SAĞLARIZ? SORUNLAR, ÇÖZÜMLER, ÖNERİLER

Yorumlar

Selami BABACAN dedi ki…
Eğitimde politik ve ideolojik endişelerden uzak bilimsel verilere dayalı görüş oluşturabilecek bir kurul oluşturulmalıdır. Danışma birimi olacak olan bu kurul tavsiye kararları almalıdır. Kurulun bağımsızlığı esas olmalı, üyelerin seçimi de bilimsel bakış açısı ve tarafların katılımı esas alınarak oluşturulmalıdır.
Selami BABACAN dedi ki…
Eğitim Şuraları tabanın ve tüm çevrelerin görüş ve önerilerini yansıtacak şekilde periyodik dönemlerde toplanmalı ve karar oluşturmalıdır.
Selami BABACAN dedi ki…
Farabi Mutluluğu Kazanma (Tkasikis Sade) adlı kitabında öğretim ve eğitim arasında ayrımı; "Öğretim, milletler ve şehirlerde nazari (kurumsal) erdemleri var etme demektir. Eğitim ise milletlerde ahlaki erdemleri ve iş sanatlarını var etme yöntemidir." şeklinde tanımlayarak bir anlamda eğitimin terbiye esaslı, davranış değişmeye yönelik bir eylem olduğunu ortaya koymaktadır. Günümüzde de benzeri şekilde anlamlandırılan bu durum öğretimin evrensel, eğitimin ise daha çok millik esasına dayandırılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Millilik esası bilimsellik temelini sekteye uğratmamalıdır.
Selami BABACAN dedi ki…
Eğitimde sorun, uygulamalardan çok yönetimin devamlılığının sağlanamamasından ve ilkesizliğinden (değişen bakanlara, hükümetlere, siyasi otoriteye göre değişen) kaynaklanmaktadır. Yönetim kademelerinde hasbel kader görev üstlenmiş olanlar bilirler ve şahit olmuşlardır ki, bir Bakan zamanında destekledikleri faaliyet ve kararlara diğer Bakan zamanında karşı çıkan yerden yere vuran hatırı sayılır sayıda bürokrat sözü geçer makamlarda görev almışlardır.
Selami BABACAN dedi ki…
Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan Geleceğin Meslekleri raporu önümüzdeki yıllarda ihtiyaç duyulacak 10 yetkinliği aşağıdaki gibi sıralıyor: 1. Analitik düşünme ve inovasyon 2. Aktif öğrenme ve öğrenme stratejileri geliştirebilme 3. Yaratıcılık, orijinallik ve inisiyatif oluşturabilme 4. Teknoloji dizaynı ve programlama 5. Eleştirel düşünme ve analiz 6. Karmaşık problemleri çözebilme 7. Liderlik ve sosyal etki yaratabilme 8. Duygusal zeka 9. Neden-sonuç ilişkisi kurabilme, problem çözme, fikir geliştirme 10. Sistemik düşünme ve değerlendirme
Selami BABACAN dedi ki…
Bireysel ve dominant kararlar ve siyasi tercih ve yönlendirmeler yerine: Bireyin özgür tercihlerini dikkate alan; ancak ülkenin ihtiyaçlarına, pedagojik esaslara ve zamanın ihtiyaçlarına göre sürekli güncellenen bir eğitim sistem
Selami BABACAN dedi ki…
Sürekli Mesleki Gelişim (SMG) son yıllarda oldukça önem kazanmıştır ve çoğu ülkede mesleki bir görev olarak görülmektedir; SMG’ye katılım Bulgaristan, İspanya, Litvanya, Portekiz, Romanya, Slovenya ve Slovakya’da kariyerde ilerleme ve maaş artışı için önemlidir. Çoğu Avrupa ülkesinde okulların tüm personel için SMG planı olması gereklidir ve ancak üçte birinden azında öğretmenlerin bireysel planı olması şarttır. (Avrupa’da Öğretmenler ve Okul Liderlerine İlişkin Temel Veriler - Avrupa Komisyonu, 2013 Baskısı,Eurydice Raporu)

4-Avrupa’daki çoğu öğretmen bugünlerde sözleşmeli işe alınmaktadır. Bir çok ülkenin öğretmenlere memur statüsü vermesine rağmen, tek istihdam seçeneği olarak kariyerli memur statüsü çok az ülkede verilmektedir (İspanya, Yunanistan, Fransa, ve Kıbrıs). Genel olarak, öğretmenler giderek daha fazla okul ya da yerel eğitim yetkililerinin işveren olduğu şekilde açık işe alma yoluyla istihdam edilmektedir. Çok az ülke rekabetçi sınavları işe alma yöntemi olarak kullanmaktadır. (Avrupa’da Öğretmenler ve Okul Liderlerine İlişkin Temel Veriler - Avrupa Komisyonu, 2013 Baskısı,Eurydice Raporu)

3-Okul müdürleri, okul liderleri olarak görülmeli, değerlendirilmeli ve liderlik vasıflarını taşıyanlar arasından seçilmelidir.

2-Ekip çalışması, proje kültürü, kalite yaklaşımı gibi hususları da dikkate almak gerek

1-Aynı şeyler idareci için de geçerlidir. Okul müdürlüğü salt bürokratik işlemleri zamanında yerine getirme ile ilgili olmayıp, aynı zamanda bir eğitim yönetimidir. Buna göre donatılmalı, buna göre seçilmelidir.
Selami BABACAN dedi ki…
Öğretmenlik mesleği, alan bilgisi, formasyon gibi akademik temellerin yanında belirli tutum, davranış, karakter, kişilik özelliklerini de gerektiren bir meslektir. Öğrenmeye açık olmayan öğretmen neyi öğretecektir? Yetiştirdiği öğrenci ortalama 10 yıl sonrasında verimmini gösterecek halae gelmektedir. Yani öğretmen bu günden 10 yıl sonrasını görmeli, sezmelidir. kendini geliştirmeyen, yeneilemeyen, öğrenmeye kapalı bir öğretmen 10 yıl sonrasının insanını 10 yıl -20 yıl öncesi ile yetiştiremez, yetiştirmemeli
Selami BABACAN dedi ki…
Her alanda olduğu gibi eğitim de de teoride her şey mükemmel görünmektedir. Yasalar, yönetmelikler, genelgeler vb. Ancak uygulama özellikle de izleme ve değerlendirme aşamasında sorunlar büyüktür. Uygulama yeterszidir. Dolayısıyla izleme değerlendirme yani ölçme olmadığından iyileştirmelerde yetersizdir, isabetsiz kalmaktadır. Somut verilerden öte bir yada bir kaç kişinin gözlemine, yada üst makamın talimatı ile yapılan iyileştirme adı altında düzenlemelerdri.
Selami BABACAN dedi ki…
genel olarak bütün yönetim sisteminde olduğu gibi eğitim yönetim sisteminde de en büyük sorun, en üst ile en alt arasındaki iletişim, diyalog, fikir-anlayış birliği, uygulamanın uyarlılık göstermediğidir. En üst hiç bir zaman en alttaki olay ve gelişmelerden gerçeklik boyutunda haberdar değildir. Arada olan kademeler kendi bencilliklerinden gelen içgüdüsel bir durumla gerçeklikleri allayıp pullayıp, gerekirse yumuşatıp, bir şekilde üstte olduğu gibi yansıtmamalarıdır. Tipik bir boru hikayesidir. Tabandaki masa tepede kolaylıkla maşa olabilmektedir. Bu durum neden oluşmakta? Başlıca önde gelen sebep zannımca üst makamların, her ne sebepten olursa olsun, gerçekleri temel almayan kararlar alması ve bunların da uygulanması talimatını vermesidir. Altlar ise uygulanamaz demek yerine, uygulanmış göstermek için her türlü imkanı kullanmasıdır.
Selami BABACAN dedi ki…
Hiyerarşik yönetim sistemi ciddiyetle ve titizlikle incelenmeli gözden geçirilmelidir. Hiyerarşi sonuçta tepe yöneticinin etrafında aşılmaz duvarların örülmesine sebep olmaktadır. Bu notun düşüldüğü 2021 li yılda bu durum bizi yönetenlerin zaman zaman keskin u dönüşleri yapması, yada bir söylenileni bir zaman dilimi sonrasında olmamış söylenmemiş gibi davranılması bunun en tipik örneğidir. Çevrede örülen duvar yöneticinin doğru olmayan gerçeklikten uzak beyanlar vermesine sebep olmaktadır.
Selami BABACAN dedi ki…
Diğer yandan gerçekçi ve bağımsız, müdahale edilmeyen edilemeyen veri yönetim ve izleme değerlendirme sistemi mutlaka kurulmalıdır. Veriniz olmazsa ölçemezsiniz, ölçemediğiniz şeyleri de iyileştiremezsiniz. Aldığınız yanlış kararlar, oluşturduğunu gerçekçilikten uzak talimatlar uygulanmayacak ancak tepeye uygulanıyor muş gibi gösterilecektir. Yönetim dilimize yerleşen, -haklısınız ama mevzuat böyle, talimat böyle- sözü bunun tipik örneğidir.
Milli Eğitimle ilgili gerçekleri , hiçbir baskı altında kalmadan belirleme, paylaşma, yayma ve elestirel destegi suzgeclemeden politika yapicilara, karar alicilara ve kamuoyuna sunabilme görevlerini yerine getirecek bir sistem oluşturulmalı
Selami BABACAN dedi ki…
Süreklilik, sürdürülebilrilik, değişim değil, iyileştirme ve yenilik.
Selami BABACAN dedi ki…
Okul yöneticilerini Okulun bekçisi katibi olmaktan çıkarıp Eğitim Öğretim önderi/rehberi yapmak zorundayız. O zaman Eğitimin düzeyinin yükselmesine katkıda bulunuruz kanaatındayım. Dolayısıyla okul müdürlüğü seçimi de bu husus dikkate alınarak yapılmalıdır.
Selami BABACAN dedi ki…
Ders, Milli Eğitim Bakanlığı'nda yapılan tüm çabaların bir özetidir. Tüm binalar, ofisler, amirler, müdürler, eğitim, mesleki gelişim ve öğretmenler, öğretmenin kapıyı arkasından kapattığı anlara yöneliktir. Bu süre zarfında derste anlamlı bir öğrenme deneyimi, bilgi edinme, düşünme, duygu ve hatta öğrencinin yaşamı ve kişiliği üzerinde bir etkiyi içeren bir öğrenme gerçekleşebilir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sanayi dönüşüm sürecini etkileyen teknolojiler ve eğitim

Organize Sanayi Bölgelerinde Mesleki Eğitim ve İş Temelli Öğrenme